Försmak av vår

Skir grönska och rosa toner ger efterlängtad vårkänsla i fönstret. Här får du tips på söta sorter och snygga krukor.

Mitt i vintern är behovet av grönska i fönstren som störst. Tyvärr är krukväxterna sällan på topp den här tiden. Mörkret i kombination med den torra elementvärmen plågar växterna som kanske överlever men slokar och ser trötta ut.
I januari–februari är det värt att pyssla om sina krukväxter lite extra och kanske komplettera med något nytt, till exempel en blommande säsongsväxt som bidrar med färg och vårkänsla. Vill man ha något mer långlivat kan man satsa på en saintpaulia. Av denna trotjänare finns många fina sorter att upptäcka.

Vinterkur för växterna

Saintpaulian med fyllda blommor i Rosa Ljung-kruka från sommarloppisen har fått en upphöjd position så att den slipper elementvärmen.

Vrid inte på krukorna under vintern. Växterna orkar inte ställa om bladen den här tiden.
Var flitig med sprejflaskan för att motverka den torra elementluften. Ge gärna växterna en riktig dusch med ljummet vatten i badkaret någon gång.
Dra helst ned på elementvärmen under känsliga växter. Att ställa dem på fönsterpiedestaler, uppochnedvända krukor eller tegelstenar hjälper också. Växter med långa rankor trivs och blir extra vackra i amplar.

Lyckas med krukväxterna
Saintpaulia. Dessa mormorsblommor blommar snällt från tidig vår till sen höst. Den trivs i ett ljust läge där den inte utsätts för direkt sol. Ge den rumstempererat vatten – är det kallt kan bladen få bruna fläckar – och låt jorden torka upp mellan vattningarna.
Ställ den ljust men inte i direkt sol och se till att hålla jorden jämnt fuktig. Vattna helst underifrån men häll bort överskotts-vatten så att den inte står blöt länge. Vattnar man i mitten blir det snart ett fult hål där.
Begonior. Tack vare en rikedom i blad- och blomfärg är begonior mycket användbara. Deras känsliga punkt är övervattning, låt dem torka upp lite mellan vattningarna. Sorter med tunna blad behöver mer vatten och är känsligare för sol än andra. Storblommiga sorter är främst säsongsväxter men kan komma med nya blommor om de skärs ned. Skydda dem mot direkt sol på sommaren.
Ärtor på tråd. De vackra rankorna gör sig bäst om de får falla fritt. Denna lättskötta växt trivs i ett ljust till halvskuggigt fönster och tål att torka ut.
Azalea. Köp en azalea med utslagna blommor och knoppar med färg – gröna knoppar slår inte ut. Sätt den i en rymlig ytterkruka och ge den en slurk, 1–1,5 dl, vatten om dagen i botten av krukan. Lite och ofta är tricket, för azaleornas rötter behöver både vatten och syre. Kranvatten går bra om det inte är extremt kalkrikt.

Ta vara på blommor som gått av eller nyp av några stycken och lägg dem i en skål med vatten – det blir alltid fint! Här syns blommor av primula, saintpaulia och brudorkidé i ett snäckformat fågelbad, 195 kr, Lolodi. Kruka med fjärilar, 150 kr, urna på fot, 165 kr, båda Marias Lust & Fägring.Gula ranunkler i nätt glasvas i form av en frökapsel, 75 kr, Slottsträdgården Ulriksdal. I krukan med rosa blomster, 225 kr, Marias Lust & Fägring, står en hemtrevnad.

Turkos kruka, 249 kr, Lolodi, står på en uppochnedvänd kruka, 145 kr, Marias Lust & Fägring. Groda, 280 kr, Slottsträdgården Ulriksdal.

Söta saintpauliasorten ’Taita’ har fyllda små blommor på veka stjälkar. Buddhan, 69 kr, Indiska, håller fram en azaleablomma.